2022 Si Tard 125 jaar

Math Dirks dirigent met ingang van 1 oktober 2019

Math DirksMath Dirks (Sittard 1962) studeerde zang en schoolmuziek aan de Conservatoria van Maastricht en Amsterdam.In 1982 behaalde hij in Maastricht de Akte Koordirectie. In 1984 behaalde hij in Maastricht tevens de akte Opera. In 1988 sloot hij zijn studie solozang Cum Laude af in Amsterdam. Hij studeerde orkestdirectie in Rotterdam.
Hij studeerde bij Hein Meens, volgde lessen bij oa. John Bröcheler en Guus Hoekman en werd persoonlijk uitgenodigd door Elisabeth Schwarzkopf voor haar masterclass in Amsterdam, in december 1984.
Als koordirigent volgde hij lessen bij oa. Wim van Herk, Joop Schets, Jan Eelkema, Jan Pasveer en David Porcelijn. Hij assisteerde Jos van Veldhoven.
In 1986 won hij tijdens het Internationaal Vocalisten Concours en 's Hertogenbosch de 2e prijs, de ‘Prijs van de Vrienden van het Lied’ en de ‘Prijs van de stad Den Bosch’.
Vanaf 1983 was hij full-time actief als Oratorium en Lied-zanger. Hij zong oa. 386x de Matthaus Passion, inclusief de beroemde Nederlandse Matteus Passie in de hertaling van Jan Rot. Vanaf 1986 zong Math Dirks als solist bij de Nederlandse opera Stichting, Opera forum en Opera Zuid. Hij maakte radio en cd opnames voor TROS, VARA, KRO en BBC.
Als docent Klassieke zang was hij verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Naast de individuele zanglessen was hij daar ook leider van de klas Liedinterpretatie en werkte hij nauw samen met de afdeling drama en bühnepresentatie.
Van jongs af aan had Math Dirks een grote interesse in cabaret en Nederlands Luisterlied en in 1993 tourde hij door de Nederlandse theaters met een programma dat liederen en chansons bevatte van oa. Fauré tot Brel.
In 2006 verzorgde hij met de begeleidingsband van Robert Long een programma tijdens diens uitvaart.
Op dit moment heeft Dirks zich volledig toegelegd op de vertolking van het Nederlandse luisterlied en verzorgt diverse programma's met dit repertoire.
Samen met Maurice Hermans speelt Math op dit moment een programma rondom liedjes van Toon.
Als koordirigent is hij actief sinds 1979.
Hij was dirigent van o.a. Melodique Maasbracht, Gemengd koor Zanglust Geleen, Synoidos Sittard en het Heerder Mannenkoor. Als 2e dirigent en vocal coach was hij oa verbonden aan Crescendo Doenrade, Gemengd Koor Beesel en de Mastreechter Staar.
Hij dirigeerde in 2004 en 2005 het koor van Opera Zuid. Op dit moment dirigeert hij: Vocal Group Brits Maasbree, Grenszangers Neeritter, Canto Lirico Heel en Gemengd zangkoor Animato uit Horn.
Als ambassadeur van de KNZV verzorgt hij regelmatig workshops en ledenwerfacties voor diverse Limburgse koren.

 

Emmanuël Pleijers was bijna 10 jaar dirigent bij het Sittards Mannenkoor Si-Tard (november 2009 tot 1 oktober 2019)

Emanuel 225x196Emmanuël had veel aandacht voor de klankkleur van het koor en verbreding van het koorrepertoire.
Heel veel mooie en gevarieerde concerten mochten we samen uitvoeren onder zijn bezielende leiding. Recent kreeg hij een unieke kans aangeboden zijn kennis van pianotechniek uit te breiden.
Als gecertificeerd pianotechnicus is hij één van de weinig uitverkorenen die zich mogen specialiseren in het restaureren/conserveren van piano/vleugels tijdens de Bacheloropleiding te Brussel / Antwerpen.

Op 18 sept dirigeerde Emmanuël voor het laatst een groot concert van Si-Tard. Si-Tard, n.l. het Bevrijdingsconcert in de Schouwburg De Domijnen.
Dankbaar voor de mooie, muzikale en boeiende periode wensen we Emmanuël heel veel succes in zijn verdere carrière.

 

© 2017 Sittards Mannenkoor Si-Tard

E-mail naar webmaster sturen.